Polityka prywatności

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Poniższy dokument stanowi politykę prywatności sklepu internetowego Wydawnictwa Avalon Sp. z o.o., dalej nazywanego Sklepem, dostępnego pod adresem www.wydawnictwoavalon.pl.

1.

Państwa prywatność jest dla nas bardzo ważna, stąd dokładamy wszelkich starań, aby w czasie korzystania z naszych usług mieli Państwo pełną świadomość, co do tego, jak przetwarzamy dane osobowe oraz wiedzieli Państwo, że Wasze dane osobowe są bezpieczne. Dlatego też poniżej prezentujemy informacje o zasadach przetwarzania przez nas Państwa danych osobowych, które są wykorzystywane przez nasz Sklep.

2.

Sklep należy do Wydawnictwa Avalon Sp. z o.o., z siedzibą w Krakowie, ul. Fiołkowa 4/13, 31-457 Kraków, NIP 945-217-70-84 zwanych dalej: „Administratorem”.

3.

Zgodnie z RODO, tj. Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r., w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawach swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), dalej „RODO”, Sklep jest administratorem Państwa danych osobowych.

4.

Z administratorem Państwa danych osobowych można skontaktować się pisemnie, pocztą tradycyjną na podany wyżej adres lub elektronicznie, kierując korespondencję na adres e-mail: bezpiecznedane@wydawnictwoavalon.pl, lub dzwoniąc pod numer telefonu: 606 750 749.

5.

Jeśli zamierzacie Państwo założyć konto oraz korzystać z naszych usług – zostaniecie poproszeni o podanie nam swoich danych osobowych. W związku z tym, że założenie Konta lub złożenie zamówienie bez jego zakładania jest dobrowolne, również podanie przez Państwa danych osobowych ma dobrowolny charakter. Bez ich otrzymania nie będziemy mieli możliwości założenia konta, nie będziemy mogli zrealizować zamówienia, a Państwo nie będą mogli skorzystać z naszych usług.

6.

Podanie danych osobowych jest niezbędne w związku z zawarciem umowy – realizacją Państwa zamówień i odpowiedzią na składane przez Państwa zapytania.

7.

Zakres przetwarzanych przez administratora Państwa danych osobowych obejmuje: imię, nazwisko, firmę przedsiębiorcy, adres do faktury i adres do wysyłki zamówienia, adres e-mail i numer telefonu, numer NIP.

8.

Przetwarzanie danych ma charakter dobrowolny i następuje w celu wykonania umów, których jesteście Państwo stroną lub w związku z zamiarem zawarcia tych umów (art. 6 ust. 1 lit. b) RODO) oraz na tej podstawie, iż przetwarzanie niezbędne jest do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez Administratora, tj. na cele marketingu bezpośredniego usług własnych oraz monitorowania sposobu realizacji usług (art. 6 ust. 1 lit. f) RODO) – to na tej podstawie przetwarzamy Państwa adres email wysyłając newsletter, jeśli wyrazili Państwo zgodę na otrzymywanie od Serwisu informacji handlowych, co odbywa się na podstawie ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną oraz prosimy Państwa o wyrażenie opinii na temat realizacji Państwa zamówienia.

9.

W związku z utrzymywaniem Państwa Konta dane są przetwarzane i przechowywane przez cały czas, gdy Państwa konto jest aktywne. Istnieje oczywiście możliwość usunięcia konta.

10.

Macie Państwo prawo do tego, aby zażądać dostępu do swoich danych osobowych, a także do ich sprostowania, przenoszenia, aktualizacji w drodze komunikacji elektronicznej z administratorem Państwa danych osobowych, oraz poprzez edycję danych Konta, po zalogowaniu się na nie.

11.

Możecie Państwo żądać usunięcia lub ograniczenia przetwarzania swoich danych oraz wnieść sprzeciw wobec przetwarzania danych, w tym celu należy wysłać mail na adres: bezpiecznedane@wydawnictwoavalon.pl .

12.

Możecie Państwo żądać od administratora Państwa danych osobowych, aby przekazał zebrane dane innemu administratorowi, wskazanemu przez Siebie.

13.

Dane osobowe zgromadzone przez administratora Państwa danych osobowych mogą być także udostępnione odpowiednim organom państwowym na ich żądanie na podstawie odpowiednich przepisów prawa.

14.

Ponadto, w celu realizacji zamówień, które zostały u nas złożone będziemy udostępniać (powierzać) Państwa dane firmom dokonującym dostawy, w tym Poczcie Polskiej.

15.

Przysługuje Państwu prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego.

16.

Administrator Państwa danych osobowych zapewnia odpowiednie środki techniczne i organizacyjne zapewniające bezpieczeństwo udostępnionych przez Państwa danych osobowych, w szczególności uniemożliwiające dostęp do nich osobom trzecim lub ich przetwarzanie z naruszeniem przepisów prawa, zapobiegające utracie danych, ich uszkodzeniu lub zniszczeniu, a w szczególności stosuje szyfrowanie połączenia za pomocą certyfikatu RapidSSL .

17.

Jeśli zdecydują się Państwo już nie korzystać z naszych usług, Państwa dane osobowe będą mogły być przetwarzane w zakresie koniecznym do realizacji następujących celów: ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń.

18.

W razie jakichkolwiek pytań jesteśmy do Państwa dyspozycji.

NEWSLETTER

W wypadku odzaczenia Państwa zgody na wysyłkę newslettera, Państwa dane będą przetwarzane w celu przesyłania informacji handlowych i marketingowych o działaniach i produktach Wydawnictwa Avalon sp. z o.o. na podstawie art. 6 ust 1 lit. a. RODO. Będą one przechowywane przez Wydawnictwo do momentu wycofania przez Państwa zgody.

Wyrażając zgodę na wysyłkę newslettera, jednocześnie akceptują Państwo zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych do celów przesyłania Państwu informacji handlowych i marketingowych o działaniach i produktach Wydawnictwa Avalon sp. z o.o.

Odbiorcą Państwa danych osobowych w zakresie wysyłki newslettera jest firma Freshmail Sp. z o.o., zajmująca się profesjonalną wysyłką newsletterów.

Mają Państwo prawo do wycofania w dowolnym momencie swojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych. Mogą tego Państwo dokonać przez przesłanie deklaracji cofnięcia zgody na adres e-mail administratora (bezpiecznedane@wydawnictwoavalon.pl) lub pisemnie na adres siedziby administratora (Wydawnictwo Avalon sp. z o.o. ul. Fiołkowa 4/13, 31-457 Kraków).

Mają Państwo również prawo do wniesienia skargi do Urzędu Ochrony Danych Osobowych gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie danych osobowych dotyczących Państwa narusza przepisy RODO.

Podanie przez Państwa danych osobowych dla celów wysyłki newslettera nie jest warunkiem możliwości zawarcia umowy sprzedaży z wydawnictwem Avalon; nie są Państwo zobowiązani do ich podania a konsekwencją niepodania danych osobowych jest jedynie brak możliwości przesyłania przez nas newsletttera.

Wysyłka newslettera jest możliwa tylko dla osób, które ukończyły 16 lat. Wyrażając zgodę na wysyłkę newslettera, potwierdzają Państwo, że mają ukończone 16 lat.

PLIKI COOKIES

1. Serwis zbiera w sposób automatyczny tylko informacje zawarte w plikach cookies.

2. Pliki cookies są plikami tekstowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika serwisu. Przeznaczone są do korzystania ze stron serwisu. Przede wszystkim zawierają nazwę strony internetowej swojego pochodzenia, swój unikalny numer, czas przechowywania na urządzeniu końcowym.

3. Operator serwisu wydawnictwoavalon.pl jest podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym swojego użytkownika pliki cookies oraz mającym do nich dostęp.

4. Operator serwisu wykorzystuje pliki cookies w celu:

  • dopasowania zawartości strony internetowej do indywidualnych preferencji użytkownika, przede wszystkim pliki te rozpoznają jego urządzenie, aby zgodnie z jego preferencjami wyświetlić stronę;
  • przygotowywania statystyk pomagających poznaniu preferencji i zachowań użytkowników, analiza tych statystyk jest anonimowa i umożliwia dostosowanie zawartości i wyglądu serwisu do panujących trendów, statystyki stosuje się też do oceny popularności strony;
  • możliwości logowania do serwisu;
  • utrzymania logowania użytkownika na każdej kolejnej stronie serwisu.

5. Serwis stosuje dwa zasadnicze rodzaje plików cookies – sesyjne i stałe. Pliki sesyjne są tymczasowe, przechowuje się je do momentu opuszczenia strony serwisu (poprzez wejście na inną stronę, wylogowanie lub wyłączenie przeglądarki). Pliki stałe przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika do czasu ich usunięcia przez użytkownika lub przez czas wynikający z ich ustawień.
6. Użytkownik może w każdej chwili dokonać zmiany ustawień swojej przeglądarki, aby zablokować obsługę plików cookies lub każdorazowo uzyskiwać informacje o ich umieszczeniu w swoim urządzeniu. Inne dostępne opcje można sprawdzić w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej. Należy pamiętać, że większość przeglądarek domyślnie jest ustawione na akceptację zapisu plików cookies w urządzeniu końcowym.
7. Operator Serwisu informuje, że zmiany ustawień w przeglądarce internetowej użytkownika mogą ograniczyć dostęp do niektórych funkcji strony internetowej serwisu.
8. Pliki cookies z których korzysta serwis (zamieszczane w urządzeniu końcowym użytkownika) mogą być udostępnione jego partnerom oraz współpracującym z nim reklamodawcą.